Grawe osiguranje lider na tržištu osiguranja u Srbiji

Bez autora
Jul 14 2011

Grawe osiguranje zabeležilo je u prošloj godini odlične poslovne rezultate i još jednom pokazalo da je po profitabilnosti jedan od lidera na tržištu osiguranja u Srbiji. U prošloj godini Grawe osiguranje ostvarilo je rast premije od 17 posto, dok je prosečni rast premije u sektoru osiguranja u našoj zemlji, prema izveštaju Narodne banke Srbije (NBS), bio 5,6 posto. Grawe osiguranje je u 2010. godini uvećalo neto dobit za 57 posto u odnosu na 2009. godinu, na 299 miliona dinara, odnosno 2,8 miliona evra. Prema saopštenju Agencije za privredne registre (APR) o rezultatima poslovanja finansijskih institucija u Republici Srbiji ostvarenim u 2010. godini, sektor osiguranja u Srbiji ostvario je pozitivan neto finansijski rezultat u iznosu od 1,95 milijardi dinara, što predstavlja povećanje od čak 129,3 posto u odnosu na 2009. godinu. Oko jedne šestine tog rezultata ostvarilo je Grawe osiguranje, iako ovo osiguravajuće društvo zauzima oko tri posto ukupnog tržišta. Takođe, i bilansna suma Grawe osiguranja uvećana je za 30 posto i dostigla je nivo od preko devet milijardi dinara.

Grawe osiguranje lider na tržištu osiguranja u SrbijiGrawe osiguranje zabeležilo je u prošloj godini odlične poslovne rezultate i još jednom pokazalo da je po profitabilnosti jedan od lidera na tržištu osiguranja u Srbiji.

U prošloj godini Grawe osiguranje ostvarilo je rast premije od 17 posto, dok je prosečni rast premije u sektoru osiguranja u našoj zemlji, prema izveštaju Narodne banke Srbije (NBS), bio 5,6 posto.

Grawe osiguranje je u 2010. godini uvećalo neto dobit za 57 posto u odnosu na 2009. godinu, na 299 miliona dinara, odnosno 2,8 miliona evra. Prema saopštenju Agencije za privredne registre (APR) o rezultatima poslovanja finansijskih institucija u Republici Srbiji ostvarenim u 2010. godini, sektor osiguranja u Srbiji ostvario je pozitivan neto finansijski rezultat u iznosu od 1,95 milijardi dinara, što predstavlja povećanje od čak 129,3 posto u odnosu na 2009. godinu. Oko jedne šestine tog rezultata ostvarilo je Grawe osiguranje, iako ovo osiguravajuće društvo zauzima oko tri posto ukupnog tržišta. Takođe, i bilansna suma Grawe osiguranja uvećana je za 30 posto i dostigla je nivo od preko devet milijardi dinara.

Kako je izjavio predsednik Upravnog odbora Grawe osiguranja Kristof Cetl, na taj način Grawe osiguranje dodatno je učvrstilo svoju poziciju među uspešnim kompanijama u sektoru osiguranja u Srbiji, čemu doprinosi i stabilna pozicija među liderima u sektoru životnog osiguranja u Srbiji.

Prema podacima NBS, u strukturi premije osiguranja u 2010. godini u Srbiji, učešće neživotnih osiguranja iznosila je 83,5 posto, dok se učešće osiguranja života povećalo sa 14,7 posto u 2009. na 16,5 posto u 2010. godini.

Prema pomenutom saopštenju APR, sektor osiguranja je imao blagi rast i pozitivne tendencije možemo da uočimo i u sektoru osiguranja života. Iako ekonomski činioci nisu bili naklonjeni poslovanju kompanija na finansijskom tržištu, sektor osiguranja beleži rast prihoda od premija osiguranja i reosiguranja i rast rezervi, kao i rast bilansne sume za skoro 20 posto. Iznos premije osiguranja per capita se povećao na 12 evra u segmentu osiguranja života, ali je i dalje daleko od proseka zemalja Evropske Unije i proseka zemalja u okruženju. Uprkos nepovoljnim ekonomskim tokovima, tržište osiguranja ima pozitivne tendencije i veliki potencijal za dalji rast i razvoj, zaključio je Kristof Cetl.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik